HTML

Veg'Arc

Nem az első, és nem is az utolsó vega(n) blog. Őszintén szólva azért fogtam bele, mert itthon nem állják a reform szemetet, én viszont erős kényszert érzek arra, hogy kifőzzem magamból a gondolataimat. [Hús nélkül, tej és tojás nélkül, finomítástól és adalékanyagtól mentesen.] Reformul, vegánul, máshogyul. Hát úgy döntöttem, majd kifőzöm nektek.

Amivanitt

Reformul, vegánul, máshogyul

2012.02.20. 03:20 szupiapro

~a Rudolf Steiner-féle gabonanaptár~

Címkék: búza okoskodás rizs polenta kukorica rendelés árpa rozs köles zab szejtán receptajánló gabonanaptár

A hét minden napján más gabonát enni, a Waldorf-módszer része, és kapcsolatban van a napok „kozmikus energiáival”. A gabonanaptár változatossá és érdekessé teszi az étkezéseket és a mindennapi főzést. 

HÉTFŐ (Hold)
rizs
 
 
Energiatartalom (kcal): 345
Fehérje (g): 8,0
Szénhidrát (g): 77,5
Zsír (g): 0,3
Rost (g): 0,5
 
 
A rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható. Teljes értékű, igen egészséges táplálék.

A rizst már az újkőkor óta ismerték, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein.

A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.

A hántolt és koptatott fehér rizs kevésbé jellegzetes ízű, forgalomba kerülhet 'A' vagy 'B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján). A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a fényezett rizs.

A hosszú szemű fajták (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) a főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek”, így elsősorban hagyományos köretnek valók. A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak

„Egyetlen szem rizs átbillentheti a mérleget, és egyetlen ember eldöntheti egy egész nemzet sorsát.” (Mulan
J)

Jobbhatudod:

Ha barna rizst főzöl, másfél-kétszeres vízben tedd, húsz-huszonöt percig, és utána tedd a sütőbe, alacsony hőfokon legalább félórára. Aztán csepegtesd le.

Minőségi rizsből is lehet zacskós, konyhakész változatot kapni BIOboltokban, ázsiai boltokban, de hipermarketekben is. Ha teheted, ilyet vegyél, mert pontos utasítás van a dobozán, ami kifejezetten az adott termékre vonatkozik!

A rizstészta rizsből és vízből készül, tojás nélkül. Ez csudijó találmány, meg minden, de azért itt is törekedjünk a jó minőségre. Lehet kifogni elképesztő kamukat is, szóval megbízható helyen vásárold, és randizz egyet a terméktájékoztatóval.

Vegán receptek rizzsel:

Szejtánraguval töltött rizs ( vegán )Indiai fűszerezésű rizs sült céklával



 
 
 
 
 
 
Teljes értékű (vegán) étek rizzsel:

 
 


Lehet-belőle: 

(BIO) Rizsliszt netrendelés (version1 version2 version3)
Rizsszirup netrendelés
Basmati rizs netrendelés
Jázminrizs netrendelés
Rizstészta netrendelés 
 
KEDD (Mars)
árpa 
 
Energiatartalom (kcal): 349
Fehérje (g): 9
Szénhidrát (g): 75
Zsír (g): 1,4
Rost (g): 1,5
 

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Az egyik legrégebben háziasított növény. 
Az árpa nagyon könnyen emészthető táplálék, ugyanakkor tápláló. Rendszeresen fogyasztva megszabadulhatunk, vagy megelőzhetjük a székrekedést, ezáltal a bélproblémákat is. Ezért magas rosttartalma felelős.

Leggyakoribb előfordulása a gyöngyárpa, de lisztet és pelyhet is találunk a bio boltokban. Hogy tápértékéből minimálisan veszítsen, és emészthetőségén se rontsunk, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.

Jobbhatudod:

A magokat felhasználás előtt, háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6-8 órára, egy éjszakára. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig. Az előfőzött árpagyöngyöt nem kell áztatni.

A gersli, ami a bab mellett a sólet fő hozzávalója, szintén árpából készül. A teljesértékű fehérjeforrásként szuperáló sólet nem véletlenül a kóser konyha alapeleme. Növényi olajjal készítve, hamis tojással felszolgálva vegán-kompatibilis, és nem túlzok, ha azt mondom, legalább havonta egyszer kötelező.
(hamis tojás "receptje")

Vegán receptek árpával:


 
 
 
 
 
  
 
 
Lehet-belőle:

Árpapehely netrendelés
Árpa maláta szirup netrendelés

SZERDA (Merkúr)
köles
 
Energiatartalom (kcal): 362
Fehérje (g): 11
Szénhidrát (g): 70,6
Zsír (g): 3,9
Rost (g): 1
 
 
A köles a perjefélék (Poaceae) családjába és a kölesformák (Panicoideae) alcsaládjába tartozik. Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. A több száz faj legtöbbje Eurázsia meleg vidékein honos; hazánkban csak egy faját termesztik. A kölesből készített étel tápláló, de kissé nehezen emészthető, ezért ha kenyérnek sütik, gyakran búzaliszttel keverik. A kölest az ókori kínaiak is ették. A le nem héjazott kölest baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.
 
Sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban. Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladásos állapotok is gyorsabban gyógyulnak, B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást.

Az egyetlen valóban lúgosító gabona.

A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben 15-20 percig kell főzni, hogy megpuhuljon. Zöldséges, leveskockás vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.

Vegán receptek kölessel:
 

KölestejKókusztejbe - köles

 

 


 Kölestej                              (Kókusz)tejbe-köles                   Mákos kölestorta

 
CSÜTÖRTÖK (Jupiter)
rozs
 
344
10,0
73,6
1,1
1,0
 
Közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. Felhasználható liszt- és kenyérkészítéshez, sör, vodka, whisky előállításához. Állati takarmányként is hasznosítható.
rozs minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából származó gabonafélénk. Körülbelül 2500 évvel ezelőtt nemesíthették a hegyi rozsból. Európában csak ezt követően terjedt el. Leginkább a kelta és a germán törzsek termesztették.

B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket,
és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
 
PÉNTEK (Vénusz)
zab
 
 
389
17
66,3
6,9
10,8

A zab olyan gabona, amit leginkább takarmánynak termesztenek. Közel 50 fajának többsége Ázsiában, kisebb hányada Európában (is) él;
Az abrakzab (termesztett zab) ismert takarmánynövény. Magyarországon főleg lóabrak; a Felvidéken régebben, ínséges időkben időnként szálkás kenyeret (zabhalusa) sütöttek lisztjéből. Észak-Európában kását őrölnek, Belgiumban sört főznek belőle.

A pehely vagy korpa formájában könnyen és sokoldalúan felhasználható zab különösen jótékony hatással van a szervezetre a téli hónapokban, mikor hajlamosak vagyunk többet enni, viszont kevesebbet mozogni.

Jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, illetve a B-vitamincsalád több „tagja” is fellelhető benne. Gazdag ásványi anyagokban, úgymint fluor, kalcium, kálium, magnézium, szilícium.


SZOMBAT (Szaturnusz)
kukorica
 
 
(főtt kukoricára vonatkozó tápértékek) 127
4,7
23,6
1,6
1,5
Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz. Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Ma az egyik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.
A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya, kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő képességük és nem serkentik a savelválasztást. Ezért fekélybetegek, idősek számára egyaránt javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt az ebből készült termék kedvező élettani hatású, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is. 
Jobbhatudod:
A pattogatott kukorica házi változata a legkevésbé sem ártalmas!
Vegán receptek kukoricából:
Polenta - alaprecept




Őszi puliszka
                                               Kukoricakrémleves                                        Polenta

  „
Elnézni a kukorica növekedését, a rügyek kipattanását, megpihenni az ekevas vagy a kapa fölött; olvasni, gondolkodni, szeretni, reménykedni, imádkozni – ezek a dolgok teszik boldoggá az embereket.”(Puskin)

VASÁRNAP (Nap)
búza

331
14,4
64,4
1,8
1,7

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

1. Közönséges búza (Tr. vulgare L.)

2. Hasas vagy angol búza (Tr. turpidum L.)

3. Keményszemű vagy üreges búza (Tr. durum Desf.)

4. Lengyel búza (Tr. polonicum L.)

Másfajta csoportosítása a búzának a tavaszi és őszi fajtáinak megkülönböztetése.

B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat tartalmaz. A búzacsíra, búzakorpa rendszeres fogyasztása csökkenti a fáradtság-érzetet, a gyomor- és bélbántalmakat, a magas vérnyomást. A durva őrlésű durumliszt jó mangán és foszforforrás.

Vegán receptek búzával:

Szejtán főzése (+)

Búzakrokett
Zöldséges bulgur
Rakott szejtán 
"Szejtánsült"

Lehet-belőle:

búzafűlé
búzacsíra olaj netrendelés
búzakorpa netrendelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegarc.blog.hu/api/trackback/id/tr24139677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása