HTML

Veg'Arc

Nem az első, és nem is az utolsó vega(n) blog. Őszintén szólva azért fogtam bele, mert itthon nem állják a reform szemetet, én viszont erős kényszert érzek arra, hogy kifőzzem magamból a gondolataimat. [Hús nélkül, tej és tojás nélkül, finomítástól és adalékanyagtól mentesen.] Reformul, vegánul, máshogyul. Hát úgy döntöttem, majd kifőzöm nektek.

Amivanitt

Reformul, vegánul, máshogyul

2012.02.09. 04:12 szupiapro

~mission impossible, azaz alapkonfliktus fedőneve: vega vagyok, te húsevő - húsevő vagyok, te vega ~

Címkék: étterem bio vegetáriánus kozmetikum vegán

Őszintén szólva, szerintem én vagyok a mezei, halandó eladók réme. És ezt nem csak abból szűrtem le, hogy az általam gyakran látogatott üzletekben, beléptemkor felszívódik az összes alkalmazott, és ha véletlenül (általában) szükségem van a segítségükre, csak a legjótékonyabbul eltakaró polc mögött találok rá a rettegő, remegő bandára.

Nem is csupán abból, hogy a lélekben hősiebbek szimplán nem vesznek tudomást a jelenlétemről, és nem reagálnak a szólításomra. Mégcsak nem is abból, hogy sokszor rejtélyes módon zárva találom kedvelt boltjaimat, vagy mert mindig kikerül a „rögtön jövök” tábla, ha közelíteni próbálok (esküszöm, szerintem amikor kiderül, hogy bevásárló körúton vagyok, már izzítják is a vonalat és értesítik egymást a közelgő természeti csapásról.)
Rendben, kicsit túlzok, ennyire azért nem áll rosszul a szénám, de ha egy kicsit is elegük van belőlem, arra rászolgáltam, és tejes mértékben megértem.
Végül is… bemegyek az újonnan felfedezett üzletbe, alaposan végig nézek minden polcot és terméket, ami érdekel. Átböngészem a terméktájékoztatókat, közbeszúrva néhány „ellenőrző-kérdést”. Aztán jól megmustrálom az eladót, és felmérem az intelligenciáját és dilettantizmusának mértékét (tisztelet a kivételnek). Ezt nagyjából az ártalmatlan ellenőrző-kérdésekre („Árusít karobport?”, „Nem tudja véletlenül, hogy ez a termék komplex készítmény-e?”, „Ez a méz ökogazdaságból van?”, stb.) adott válaszaiból („Mi az a karob?”,  „Koplex készítmény…??”, „Elnézést, HOGY MONDTA???”) is leszűrhetem.
Ha külön jelzi,hogy ő sajnos csak nemrégiben került ide és még ismerkedik a termékekkel, akkor nem bántom. Segíteni úgyse tud, szívatni meg nem akarom. Ha ügyet se vet rám vagy bunkó, vagy épp úgy tűnik, hogy véletlenül ért a dologhoz, akkor letámadom a szerencsétlent.
A továbbiakban áttekinthetsz egy rövid ismertetőt (kísérleteim alapján) arról, hogy az eladó nevű faj elemei mire válaszolnak szívesen, és melyik kérdéseidet hagyd otthon.

ÉLELMISZER

A kisebb BIO üzletekben:
Először is, ha sokat nézelődsz némán, az irritálja őket. Ha viszont minden hülyeségedre választ vársz, attól kikészülnek. Ahogy mindenhova máshova, ide is konkrét célokkal érkezz, de itt nem ölnek meg a tekintetükkel, ha egy kicsit tájékozatlan vagy, mert a családiasabb jellegű BIOboltokban szeretnek fűt-fát rádtukmálni. Ha anyagiakat tekintve megteheted, első körben hagyd magad: általában értenek hozzá, és ezáltal elég sok új dolgot kipróbálhatsz.
Ráadásul ha kicsit trécselsz az eladókkal, és elmagyarázod az igényeidet, akkor elég rendesek és legközelebb szólnak, amikor érkezik téged érdeklő áru, vagy rendelnek neked (de ha nem mész vissza a rendelt cuccért vagy más hülyeséget csinálsz, akkor többet ne fordulj meg a tájékán, mert haragtartó népség. Tudod, fehér ember nem felejt.)
Itt egy idő után tegeződni szokás. Kivéve a nagyon öreg eladó nénikkel, akiket amúgy sem tegeznél, de még a tizenötödik vásárlásod után sem ismernek meg.

A BIO áruházakban:
Itt – nagy általánosságban - mindenki tökéletesen paraszt. Nem is mind ért hozzá, de fensőbbségesen viselkednek és nem szívesen segítenek, mert „dolguk van a raktáron”.
Kérdésekkel nem érdemes az alkalmazottakhoz fordulni, ugyanakkor a kisebb boltokkal szemben az az előnye, hogy nem néznek ki a világból, ha sokáig kutakodsz vagy órákig vizsgálod a terméktájékoztatót.
Itt a büdös életben nem fognak felkérni a tegeződésre, de még csak rád se mosolyognak, mert arisztokratikusak és úgy érzik, nem dolguk kapcsolatot kialakítani a vásárlókkal.

A mezei áruházakban:
Ma már, ha azt mondod egy ilyen helyen, hogy „BIO”, akkor felkapják a fejüket és elirányítanak egy keskeny, kis választékkal rendelkező „BIO” feliratú polcsorhoz. Ha kiejted a szádon, hogy „gluténmentes” vagy „szójakészítmény”, még az is abba a kategóriába tartozik, amiről már hallottak. De ha azzal jössz, hogy „vegán” készítményeket keresnél… na, ne is álmodj. Azt mondjuk, mondhatod, hogy például… olyan csokit keresel, amiben semmilyen formában nincs jelen a tej - de legjobb esetben a kezedbe nyomnak egy tábla BOCI étet, amin természetesen azonnal megnézed a terméktájékoztatót: és akármennyire is ét, azért egy kis sovány tejpor elfért benne, szóval semmivel se vagy előrébb, mintha odavonszoltad volna magad az édességpolchoz, és átnézed a fekete csokik címkéit.
Ez persze csak egy példa. Ugyanígy van a tojásmentes („nem, NEM a diétásra gondoltam, kisasszony”) majonézzel, meg az állati eredetű zselatin nélkül készített lekvárokkal, meg a sózatlan olajos magokkal… a kedvencem viszont az „aszalt gyümölcs” (ami nem ízesített, nem édesített, és főként nem KANDÍROZOTT. Hát tudja még ma bárki is, hogy mit jelent az aszalt?!)

KOZMETIKUM

BIO kozmetikumokat gyártó cégek márkaboltjai:
Saját tapasztalt alapján azt mondom, hogy a LUSHban irtó kedvesek, mosolyognak és korrektül válaszolnak minden idióta kérdésre. A termékeik 80%-a teljesen vegán (ami nem, abban is maximum méz van, de azért egy-kettőben tojás is!), ráadásul ami vegán, azon jelzés van + persze semmit sem tesztelnek állatokon.
Ugyanakkor például az Yves Rocher-ben eleinte tök bunkók voltak velem, és úgy néztek rám, mint valami köztörvényes bűnözőre, amikor megkérdeztem, hogy tesztelnek-e állatokon. Persze nem. És ráadásul kizárólag növényi eredetű minden termékük. Aztán két nap múlva visszamentem, szétvásároltam náluk az agyamat, és akkor még kuponfüzetet is kaptam (vagy valami pontgyűjtő izét, nem tudom pontosan.) Szóval jelezni kell a komoly vásárlási szándékot, különben nem fárasztják magukat a fölösleges kedveskedéssel.
Tehát igazából üzletfüggő meg relatív, de mindenképp hiteles, és az eladók általában értenek hozzá.

Drogéria:
Még itt se tartanak egészen buggyantnak, ha rákérdezel a termékek összetevőire vagy kompatibilitására (vegán szempontból), csak nem biztos, hogy érdemes kérdezgetni, mert vagy nem túl hiteles a válasz, vagy az eladó is annyit tud a parafinnum liquidumról, amennyit anyutól tanult.
A NIVEÁs kislányokat viszont MESSZIRŐL kerüld.

VENDÉGLÁTÓ EGYSÉGEK

Nagyi konyhája és hasonló nevezetű helyek, azaz a tök egyszerű kifőzdék:
Nézd, helye válogatja. Azzal mindenképp számolni kell, hogy a zöldségeket a hússal egy konyhában, egy pulton vágják, egy sütőben sütik, egy lábosban főzik, és sokszor egy olajban készítik. De ez talán nem is kérdés.
Talán mondanom sem kell, hogy a magyaros/erdélyi/román/cseh/lengyel/szlovák/egyéb Közép-Európai konyhakultúrák nem irtóznak a bőséges finomított olajtól, nem kapnak kiütést a finomliszttől, és nem rettegnek a cukortól sem.
Valamint, hogy a kifőzdék előszeretettel mikróznak rá az amúgy is újramelegített ételekre.

Ha mindezt figyelembe vesszük, következetes (és reform) vegánként az ilyen helyeken találhatunk ebédre:
- csalamádé
- csemege/kovászos uborka
- natúr saláta (IGEN! Némelyütt ilyennel is találkozni, de mindig kedvesen figyelmeztetnek, hogy ezek sajnos sima saláták, sajnos sima zöldségekből, sajnos sajt meg ilyenek nélkül, de szerencsére ott találod a pult végén az önteteket -.-)
- több helyen filteres tea
- ásványvíz
- rizs
- grillzöldség, némi kétellyel fogyasztva
- steak burgonya, hasonló ellenérzések

Vegetáriánusként (lakto-ovo) kicsit jobb a helyzet. A fenti lista ezekkel bővül:
- csőben sült zöldségek (ugye a besamel és hasonlók)
- rakott zöldségek (sajt)
- sütemények (FINOMLISZT!!!)
- rántott sajt és rántott zöldségek (FINOMLISZT!!!)
- tészta

Végtére is, ha nincs jobb, elmegy. De azért nekem elég kiábrándító volna minden áldott nap csalamádét és ásványvizet ebédelni.






(haha)

McDonalds:
- kertész saláta
- ásványvíz
- filteres tea
- ketchup

Úúúú, de nagy választék, ide aztán érdemes betérni, hogy egy jót ebédkézzünk. (Ja, viszont a húspogácsák állítólag natúr fürészporból készülnek, szóval… húsmentesek :D)

Ja, és a hasábburgonya, az egy nagy tévedés. A honlapon azt írja, hogy nincs benne tojás. Oké. Viszont én úgy tudom, olyan masszából készítik, amiben van tojás. Szóval… én a helyetekben körülnéznék valahol máshol, ha sültkrumplira vágyok.

 

KFC (azaz Kentucky FRIED CHICKEN /Kentuckyi Sült Csirkét jelent. Egy sült csirkéről nevezték el az éttermet. Már csak ezért sem megyek a közelébe. Nem viccelek, szerintem ez komolyan felháborító!/):
Itt viszont minden ételt lehet hús nélkül kérni. Az öntetet akkor is beleteszik, de mondjuk a Piccante saliban nincsen semmi undor. (Itt is van miből válogatni… -.-)

 

 

 

 


Kínai büfék,
azaz a nátrium-glutamát poklai:
Nátrium-glutamát - más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621. A glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag. Számos forrás mellékhatásokról számol be (például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik).
ITT MINDENBE ILYEN IZÉT NYOMNAK.
Ugyanakkor a zöldséges rizstészta és üvegtészta tojás nélkül készül, jól néz ki és nagyon fincsi. Csak olyan gyorsan felszívódó szénhidrát, hogy fél órán belül be kell nyomnod két kakaóscsigát és le kell öblítened egy pohár kólával, különben úgy érzed megdöglesz. Meg biztos az inzulinszintednek is jót tesz.
És az autentikus kiszolgáló személyzettel azonban ne nagyon próbáljunk szóba elegyedni, mert tök fölösleges. Ha rákérdezel, hogy van-e nem tojásos, hanem sima zöldséges rizs, akkor is az lesz a válasz, hogy „itt fojasztasra va elviterre?”, valamint „kisada-nagyada?”.

Indiai, török és hasonló keleties étkezdék:
A gyorsbüfék vega kánaánja. Tényleg kevés olajjal sütnek-főznek, tényleg grilleznek, és TÉNYLEG csicseriborsóból van az a rohadék fasírt. Ráadásul igazi, természetes ízek.
Csak a pitával meg a laffával nem árt óvatosnak lenni.
A vegánok viszont nagyon kérdezősködjenek (mondjuk azt itt nem igazán szeretik, meg ritkán is értik, de megéri), ha falafelt ennének. Arra általában tudnak válaszolni, hogy a pitában, a hummuszban vagy a baklavában van-e tojás (a Hummus Bar-ban NINCSEN tojás a pitában, és lehet teljes kiőrlésűből kérni!), és tudod öntet nélkül kérni. /De azért erősen jelezd a veganizmusodat, ha úgy tűnik, hogy megértő fülekre találsz. Itt ez se nem ritka, se nem példátlan./

Éttermek (beülsz, jön a pincér, rendelsz, stb.):
Nagyrészt van valami saláta. Meg steak krumpli, meg grillzöldség, meg olyan leves, amit nem habarnak zsírral és finomliszttel és még husi sincsen benne (ez általában sima zöldségleves). De szejtán vagy tofu… na, ne vicceljünk már.
Azért egy fokkal jobb, mint akármelyik gyorskajálda, és még csak nem is veszik zokon, ha kérdezősködsz.

Vegetáriánus éttermek:
(http://vegetarianus.lap.hu/vegetarianus_ettermek/11234016)
Nem árt előre leszögezni, hogy a nagy részük vegetáriánus, és nem vegán.
Kivéve:
Lé-bár (Múzeum krt.)
Napfényes étterem (Rózsa utca)
Édeni vegán (Iskola utca)
Meg, azt hiszem a Paulay Edében is van kettő vegán büfécske, de ez nem tuti biztos.
Viszont a sima vega büfékben is tökéletesen megértik, ha öntet vagy tojás nélkül kéred, és tisztában vannak vele, hogy a tejföl és a sajt is tejtermék.

Mint kitűnik soraimból, szerény véleményem szerint egészen sírnivaló a helyzet Magyarországon. Na mindegy. Ez van - sprite.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegarc.blog.hu/api/trackback/id/tr1004095720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cagatha 2012.02.13. 10:45:33

Szia!
Érdekesnek találom a blogod, szerintem visszajáró vendég leszek, és biztos olvasni fogom. Biotermékekkel foglalkozom. Átküldöm a linket, ha érdekel szólj bátran!

céges: www.life-care.com/hu/
saját: lifecare-ami-bio.gportal.hu/

szupiapro 2012.02.23. 15:29:49

Köszönöm a dicséreted, jól esik :) Örülök, hogy érdekesnek találod, remélem, ez továbbra is így marad. Benézek hozzád!
süti beállítások módosítása