Rég látott barátnőimmel összejövetelt szerveztünk, és mivel anno odavoltak a sütijeimért, úgy gondoltam, hogy egyszerűen pofátlanság volna odaállítani egy szem kekszecske vagy valami nélkül.
Az elmúlt hetekben egyre csak próbálkozom a vegán sütés csínját-bínját elsajátítani, de be kell vallanom, hogy nem megy valami könnyen. Az alapokat már értem és gyakorolom, de néha megrendülök, és nem hiszem, hogy tudok majd ilyen módon, olyan gyönyörű és fantasztikus és népszerű sütiket sütni, mint régen tojással, tejjel, hidrogenizált margarinnal, fehér cukorral, fehérliszttel, ésatöbbi ésatöbbi.
A cookiekról most lemondtam egy időre, mert vagy túl keményre sikerültek, vagy szétfolytak, vagy egyszerűen odaégtek. Olyan kis rosszindulatúak tudnak lenni…
Találtam otthon egy szép méretes sütőtökszeletet, szóval végül muffinnal próbálkoztam, aminek ugye két rizikófaktora van: hogy feljön, és hogy belül sem marad nyers. Ezt régebben sokkal könnyebben megállapítottam, most szokni kell az új összetevők viselkedését.
Nagyon meglepődtem, de az érzésem beigazolódott, és a sütőtök jellegzetes, mégis tompa, pasztelles íze megy a narancs és a fahéj domináns, télies kombinációjához.
Amit majdnem elszúrtam, hogy a sütőtök krémessége miatt hosszan azt hittem, hogy még nyers a tészta, pedig már majdnem kész volt. Aztán szerencsére rájöttem erre, és még a tragédia előtt kiszedtem a tepsit.
Elkészítés ideje: 50-70 perc [előkészület – 5-10 perc; sütés - 45-60 perc]
Rizikófaktor: **
Mi-köll-bele? (8-12 közepes darab)
[1 bögre = 2,5dl]
½ bögre teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
½ bögre durumbúzaliszt (Ez azért jó, mert a durumliszt tojás nélkül is hálásan működik, minden szempontból.)
1 bögre nádcukor
75 g BIO 100% növényi margarin (Hát, én gondolkodás nélkül szójamargarint használok, de van, aki nem bírja azt a kis szójás „mellékízt”…)
20 dkg sütőtök
1 ek méz (Én virágmézet szoktam használni, annyival érdekesebb és jellegzetesebb íze van, mint az akácnak! Sokkal jobban szeretem a teába is.) 20g
1 tk fahéj
1 fél narancs héja
1 csapott tk szódabikarbóna
+ ízlés szerint szezámmag, tökmag, mandulareszelék, esetleg apróbbra tört dió
Hogy-köll?
Előveszek két mély fémtálat. Az egyikben összekutyulom a száraz hozzávalókat (a cukor kivételével), a másikban pedig elvegyítem a margarint a cukorral és a mézzel.
Egy sütőpapírral leterített tepsibe teszem a tökszeletet, és egy kávéskanál margarint a tetejére téve, alacsony hőfokon 15-20 percig sütöm. Eközben a narancsot alaposan megmosom, és héját apróra reszelem.
Amikor a tök megsült, lehúzom a héját, majd belekeverem a margarinos masszába azt és a narancshéjat is. Ezután lassan belekeverve a száraz hozzávalókat, fakanállal összedolgozom, míg sűrű, de még folyékony masszát nem kapok (ha marad a lisztes keverékből, azt letakarva eltehetjük).
A szilkonformába helyezem a muffinpapírokat, és feléig töltöm őket a masszával.
Tetejére tetszés szerint magokat szórok (én most szezámmagot találtam itthon), és 190-200 fokon (4-5 fokozat) kábé 25-30 perc múlva nézek rá először. Innentől kezdve szúrópróba fogpiszkálóval!
Teteje normálisan megkeményedik, és az illatból is meg lehet ítélni, de a tészta egy kicsit nyersnek fog tűnni a szúrópróbánál. Ez a sütőtök krémes állaga miatt van.
Kellemes sütögetést! J